EMDR - Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Als Haptotherapeut kan ik mijn behandelingen verruimen met EMDR sessies als er sprake is van bijvoorbeeld angststoornissen of traumatisering. EMDR, of voluit: Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm. Het doel van EMDR is oude ervaringen en herinneringen aan gebeurtenissen te verwerken en daarmee de klachten te verminderen of zelfs geheel te laten verdwijnen. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn vaak drie a vier sessies voldoende.  Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling vaak langer.

Letterlijk vertaald betekent EMDR “door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog bewerken”. Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de mensen verwerkt deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties.

EMDR werkt veelal erg snel, waardoor het vaak wordt ervaren als een zeer intensieve therapie. Het eerste bezoek zal ik beginnen met een korte intake, waarna we direct starten met de eerste EMDR-Sessie. Ik zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Dat doen we in combinatie met afleidende stimuli zoals het met de ogen volgen van mijn hand, piepjes via de koptelefoon en tikjes op de knie. Deze procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties.

De EMDR therapie zal er toe leiden dat al die nare herinneringen haar kracht en emotionele lading zal gaan verliezen. Hierdoor wordt het voor de cliënt steeds makkelijker om aan zo’n gebeurtenis terug te denken. In de meeste gevallen worden deze beelden en herinneringen vager en kleiner. Tevens kunnen er als gevolg van de sessies nieuwe gedachten en inzichten ontstaan die een andere - minder bedreigende - kijk op de gebeurtenis geven. Hierdoor zal de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de client. Wil je nog meer weten over EMDR, volg dan de onderstaande link naar de site van de Samenwerkende EMDR Therapeuten.

 

Naar de pagina van de Samenwerkende EMDR Therapeuten >

Naar mijn Haptotherapie pagina >